Cursus Eerlijke Economie

De komende maanden organiseert het Platform DSE in samenwerking met het Nivon een drietal cursussen eerlijke economie. Deze vinden plaats in Rotterdam, Gouda en Arnhem. Opgeven en meer informatie kan via de Nivon afdelingen:

  • Nivon Rotterdam. Data 21-2, 7-3 en 21-3 vanaf 19.30 uur. Locatie: Nivon Centrum Rotterdam, Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam. (opgeven > mail sturen naar info@nivonrotterdam.nl)
  • Nivon Gouda. Data: 21-3, 28-3, 25-4 en 2-5 vanaf 19.30 uur. Locatie: De Bühne, Tristanstraat 18, 2805 VC te Gouda. (opgeven > mail sturen naar gerard@dejagerschoon.nl)
  • Nivon Arnhem. Data: 4-4, 11-4, 18-4 en 25-4  vanaf 20.00 uur (opgeven > maak gebruik van het webformulier op de Nivonwebsite)

Algemene achtergrondinformatie over deze cursus vindt u hieronder. De exacte invulling verschilt per Nivon locatie.

Nederland en Europa zitten midden in een krediet  en schuldencrisis. Landen dreigen failliet te gaan. Tegelijkertijd wordt de wereld geconfronteerd met een milieu-, grondstof- en voedselcrisis die op de economie en de samenleving een zware wissel trekt. De berichtgeving in kranten en op televisie staat er bol van. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Wat kan ik zelf doen aan die crises?

Tijdens de cursus Eerlijke Economie belichten we de achterliggende oorzaken van de crises en maken we kennis met mogelijke oplossingen om uit deze crises te raken. We kijken hierbij naar mondiale oplossingen, nationale oplossingen, maar ook naar wat je zelf (lokaal) bij kunt dragen aan een verandering.

De cursus bestaat uit 4 avonden met elk een eigen thema. De eerste drie avonden zijn er inleiders die een thema verder uitdiepen, zoveel mogelijk aanhakend bij de actualiteit. De laatste avond staat geheel in het teken van lokale initiatieven om bij te dragen aan een duurzame en solidaire economie en samenleving.

Cursusavond 1: Hoe gaat het nu eigenlijk met de aarde?
Thema: Fair & Green Deal en een duurzame economie.

Voedsel wordt de hele aarde over gevlogen; bronnen voor fossiele brandstof raken uit- geput; de CO2 uitstoot beïnvloedt het klimaat. Wat gebeurt er eigenlijk en wat kunnen we doen om te komen tot een duurzame economie?

Met Jan Juffermans (Platform DSE en voorheen Kleine Aarde) en Hielke Ploeg (Nivon)

Cursusavond 2: Vorig jaar was er toch ook al een hongersnood in Afrika?
Thema: een eerlijke economie

De verhouding tussen arm en rijk is niet evenwichtig. Het rijke noorden heeft minder in- woners, maar verbruikt veel meer grondstoffen dan het arme zuiden. Ook binnen lan- den is het inkomen vaak scheef verdeeld. Wat is er gebeurd en wat zijn de alternatieven? Kunnen we daar zelf ook iets in betekenen?

Met Esther Somers (Platform DSE);

Cursusavond 3: Blijft de Euro in gevaar?
Thema: de economische crises

Banken die omvallen; landen die extreem moeten bezuinigen om in de Euro te blijven; zorgen over achterblijvende economische groei. Wat is er aan de hand met het huidige economische systeem? Wat zijn de oorzaken van de huidige crisis? Wat zou er moeten veranderen? Spelen we hier zelf ook een rol in?

Met Martijn Jeroen van der Linden (Platform DSE) en Gerard de Jager (Nivon)

Cursusavond 4: Niet praten, maar poetsen!
Thema: lokale initiatieven.

Tijdens de laatste avond laten deelnemers elkaar kennismaken met lokale organisaties, acties, bedrijven en initiatieven die op de een of andere manier een bijdrage leveren aan een duurzame en solidaire economie.

Met vertegenwoordigers van initiatieven/ organisaties, uitgenodigd door deelnemers van de cursus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *