Drieluik “De Grote Transitie”

Drieluik “De Grote Transitie”
Het Platform Duurzame en Solidaire Economie en de Rode Hoed gaan tijdens het drieluik De Grote Transitie op zoek naar een nieuwe economie. We bespreken nieuwe wegen uit de crisis en nieuwe business modellen. Dat klinkt ambitieus. Toch is het noodzakelijk. Zeker nu het er steeds meer op lijkt dat ‘de economie’ niet meer te repareren is. In drie avonden worden verschillende facetten van de Grote Transitie belicht.

Deel 1: Geldcreatie

3 december 2013
20:00 – 22:00 uur

Wie creëert ons geld? Iedereen gebruikt het, maar waar komt het vandaan? Private banken verstrekken kredieten. Op dat moment wordt geld gecreëerd. De afgelopen decennia is de geldhoeveelheid in Nederland jaarlijks gemiddeld met 7% gestegen. En de schulden dus ook. Geldcreatie is nu schuldcreatie. Er komen steeds meer stemmen om de geldschepping te nationaliseren. Dit betekent dat bankschulden- en rentevrij geld in omloop kan worden gebracht. Alle inwoners van een land profiteren dan van de creatie van nieuw geld en niet alleen de banken. Daarnaast zouden de rentekosten op de staatsschuld (jaarlijks ongeveer €14 miljard) komen te vervallen en kan de transitie naar een duurzame en solidaire economie worden versneld.

Deze avond start met het Toneelstuk van Dette Glashouwer over geld.

Sprekers van de avond zijn:

Klaas van Egmond (Universiteit Utrecht, SFL, SER) over geldcreatie.
Martijn van der Linden (Platform DSE) over het nationaliseren van geldschepping.
Presentatie Frank du Mosch

Deel 2: Werken

21 januari 2014
20:00 – 22:00 uur

John Maynard Keynes had een visie over de 21ste eeuw met een werkweek van vijftien uur en toch een hoog welvaartsniveau. Nog steeds werken velen een 40-urige werkweek en gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Een steeds groter gedeelte van opbrengsten bedrijf gaan naar aandeelhouders, steeds minder naar werknemers. Wat is er aan de hand?

De avond start met een filmpje van de New Economic Foundation: 21 hour.

Sprekers van de avond zijn onder andere:
Rutger Bregman (schrijver, Correspondent, Volkskrant) over de geschiedenis van (minder) werken.
Paul de Beer (Universiteit van Amsterdam) over waarom het “oude” werken niet meer werkt.

Deel 3: Duurzame Business Modellen


18 februari 2014
20:00 – 22:00 uur

Er ontstaat een nieuw business model dat past bij een duurzame en solidaire samenleving. De kenmerken zijn onder meer: Samenwerken, bewust creëren van meervoudige waarde, waarbij geld niet langer het enige ruilmiddel is en eigendom niet langer centraal staat.
Sprekers van de avond worden nog bekend gemaakt


Kaarten

De kaarten voor de avonden bestelt u via de site van Rode Hoed
Het is ook mogelijk om direct een passe-partout te bestellen voor de drie avonden.