Over de expertmeeting FTT

Op 14 september 2010 werd in Den Haag een expertmeeting gehouden over de Financial Transaction Tax.

De belangrijkste spreker was Stephan Schulmeister, van het Austrian Institute of Economic Research (WIFO), die een uitgebreide en gedetailleerde uiteenzetting gaf van de mogelijkheden die een FTT biedt. De effecten van een FTT zijn enerzijds dat ze geld opleveren dat besteed kan worden voor ontwikkeling of milieu. Daarnaast zal de kleine belasting een dempend effect hebben op flitstransacties, speculatie en volatiliteit.

Stephan Schulmeister ging vooral op het tweede nut van de maatregel in. Politici pleiten vaak voor een ‘bankentax’ als aminder ingrijpend alternatief. Maar dat is toch een veel beperktere maatregel die veel minder effect zal hebben. Schulmeister had daarover een apart stuk opgesteld.

De discussie ging vervolgens voornamelijk over de directe mogelijkheden om dit dossier (in Nederland en internationaal) beter op de agenda te krijgen. De kansen liggen onder meer in het voorzitterschap van Sarkozy van de G20 en (toen) de EU.

Nederland – minister de Jager – is tot nu toe weinig vooruitstrevend geweest en verdient aparte aandacht.

De expertmeeting leidde tot het onmiddellijke resultaat dat er een gezamenlijke open brief (van Platform DSE, Oxfam/Novib en FNV) uitgebracht werd om van minister de Jager steun te te vragen voor de invoering van een belasting op financiƫle transacties.

Vanwege de snel wisselende actualiteit, en de ingewikkelde en gedetailleerde inhoud van de expertmeeting is er geen publiek verslag gemaakt. De powerpointpresentatie van Stephan Schulmeister op onze website geeft een goed overzicht van zijn presentatie.