Een derde, organisch-evolutionaire weg (Suggestie Richard Reekers)


Beste initiatiefnemers,
Waanzinnig initiatief! Te meer omdat jullie een breed spectrum (willen) beslaan. Als actieve toekomstwerker en initiatiefnemer van Toekomstcommunity NewDay.nl (2001) draag ik graag mijn steentje bij.

Een derde, organisch-evolutionaire weg
Het benoemen van grenzen aan economische groei is een moeilijke in een geleide vrije markteconomie als de onze anno 2007. Op de eerste plaats: wat is “groei”? Alleen maar ongebreidelde productie, of ook groei in kennis & inzicht met betrekking tot (duurzame) productieprocessen? Geen groei betekent voor de meeste ondernemers nog altijd: geen innovatie.

Bovendien leert de ontwikkeling tot dusver van het westerse macro-economisch model dat binnen de kader(s)scheppende overheid, wij als consumenten ook “groeien”. Bijvoorbeeld ons vermogen tot het opnemen van informatie, het (sneller) maken van keuzes tussen verschillende producten en het gebruik van media om vervolgens nog sneller te kunnen handelen. Vergelijk ook de lullige TV-commercials uit de jaren 70 met die van vandaag.

Of we allemaal de juiste keuzes maken en altijd over het volledig-beschikbare spectrum aan alternatieven beschikken, dat is niet aan de orde. Feit blijft dat het leven sneller wordt, per generatie. De ouderen kunnen erover mopperen, de dominante generaties merken er niets van. Dit is hun wereld. (Lees ook: en daarin hebben wij ze gesocialiseerd.)

Enerzijds zijn de onderling strijdende bedrijven hier debet aan door hun competitie over onze ruggen te voeren via marketing & communicatie. Waaraan 1 stap later ook overheden meedoen om hún boodschappen analoog aan de tijdgeet over te laten komen (belastingdienst bijv., of automatisering). Anderzijds werken wij als consumenten hier ook nog eens aan mee.

“Is het wel waar wat bedrijf X zegt over product A?” Of: “kan ik dat ergens beter of goedkoper krijgen?” “ff Op internet kijken.”

U handelt misschien niet zo, ik in elk geval wel, uw buren waarschijnlijk ook, en uw kinderen op de middelbare school op zeker.

Wie economie ‘groei’ ontzegt, kan nog wel eens meer laten stagneren dan productie alleen. Bovendien: alles en iedereen wil het volgend jaar deze tijd ‘beter’ hebben/doen dan vandaag. En lang niet voor iedereen geldt: less = more. Wilt u al deze mensen beknotten in de relatieve vrijheid die ze nu ervaren?

Het verandert sowieso

Juist het mondiger/bewuster worden van de consumenten biedt de deur tot een ander, rijker economisch model. Marktwerking op de klassieke manier nivelleert vandaag de dag de wapens waarmee bedrijven elkaar bestrijden: kwaliteit, prijs en wijze van aanbieding. Elk productieproces en verkooptraining is te koop, automatisering maakt het allemaal even snel & goedkoop. Wat overblijft in de onderlinge strijd is het verhaal, het imago, rondom de producten & bedrijven. Nu al zie je dat consumenten zich hiermee identificeren.

Lang zal het niet duren voordat innovatieve, out of the box-bedrijven (dat woord! ;) verhalen kiezen die steeds minder met het product hebben te maken, maar des te meer met de emotie van hun klanten (en zichzelf, mind you). Wat voor verhalen? Bedenk het maar! Deze planeet (en daarbuiten) kent genoeg thema’s waar het tweespan bedrijf/klant iets aan kan doen.

Echter, consumenten, ook niet gek als deelnemers in deze nieuwe groeifase, eisen van de producenten dat ze die verhalen ook waarmaken. Of anders… één muisklik is tegenwoordig genoeg om elders klant te worden.

Doet het bedrijf wat ze belooft, dan kan ze rekenen op een groeiende klantengroep of community. Doet het bedrijf het vervolgens helemaal goed in de communicatie, dan denkt/weet/voelt iedere klant”: “Dat verhaal, daar doe ik aan mee!” Bedrijven kunnen het waarmaken van die verhalen betalen, omdat ze met hun community lagere marketingkosten hebben. Ziet en voelt u de slang-bijt-staart nieuwe stijl?

Eén kritische massa is voldoende om dit vliegwiel in gang te zetten. Het ligt aan de keuze van de verhalen wát er staat te gebeuren in deze Postmoderne Markteconomie. Dat het echter beter wordt dan vandaag, is duidelijk als je je bedenkt dat ‘goed’ beter verkoopt dan ‘slecht’.


Richard Reekers
NewDay.nl | ETLD Groep

31 oktober 2007