Een @nder Soort Geld

Boekbespreking: Een @nder Soort Geld.Een @nder Soort Geld
ISBN 978 90 6224 531 4
paperback 352 pagina’s

Het eerste dat je aan de binnenzijde van de kaft van het boek Een @ander Soort Geld leest is “Hoe werkt een doorgeefboek?” Dit maakt direct duidelijk dat we niet met het meest gangbare uitgeversconcept te maken hebben. Het is in meer opzichten een interessant boek. Als je begint te lezen, merk je dat vanzelf.

Heel af en toe komt er een boek uit over geld waarin de koppeling wordt gemaakt tussen onze monetaire economie en de structurele misstanden in de wereld. Dit is zo’n boek. En het wordt nog beter, want daar waar andere schrijvers soms volstaan met een beschrijving van de problematiek, komt Henk van Arkel ook met oplossingen. Dat het verhaal als een trein leest, is dan weer te danken aan de sublieme schrijfstijl van Helen Toxopeus. Zij neemt ons mee in haar onderzoek en de gesprekken met Henk van Arkel. En dat begint bij het begin. “Wat doet STRO precies?”, waarop Henk antwoordt, “we ontwikkelen andere geldsoorten, die de kans op een duurzame en sociale wereld vergroten.” Die zin zou je zo op de site van het Platform DSE kunnen terugvinden in allerlei varianten. Het is daarbij prettig om ook te lezen over de twijfels en gedachtestappen van Helen, die ze heeft na de gesprekken met Henk. Je voelt als lezer je nieuwsgierigheid groeien.

Door de gekozen opzet hoeft de lezer zich niet door veel economische theorie heen te worstelen. Je zult niet worden vermoeid met de Chicago School, Oostenrijkse school of andere economische stromingen. Des te meer kom je te weten over SMS-geld in Kenia en andere slimme alternatieven voor geld.
Centraal staat het “waarom” van ander geld en hoe het Social Trade Credit Circuits daarbij een belangrijke rol kan spelen. De lezer wordt nadrukkelijk uitgenodigd om mee te gaan doen.

De conclusie in het laatste hoofdstuk past prima bij de idee├źn en publicaties van het Platform DSE. Dus … geef het door!

Maarten Nijman


Mogelijkheid tot bestellen en meer informatie over het boek vind je bij uitgeverij Jan Van Arkel.