De wereld in 2015

Wi2015_ipadIn ‘The World in 2015’ voorspelt The Economist dat lange, hectische werkdagen in dit nieuwe jaar helemaal uit de mode raken. “Druk-druk-druk?” Nee, de overvolle agenda is in 2015 niet meer iets om mee te koketteren. Juist een opmerking als “ik heb als een blok geslapen” zal het vanaf nu goed doen.

Werk verliest langzaamaan iets van zijn sublieme status; het vermogen om tijd vrij te maken voor rust, hobby en sociale contacten wint in aanzien. Maar The Economist heeft zich alsnog niet uit het eigen moeras weten los te maken. Hun pleit is slechts het beëindigen van excessief en opzichtig overwerken, zodat de 40-urige werkweek ook echt 40 uren telt. Zijn we dat tijdperk niet ook al voorbij? In het jaarsprospect geen woord over mensen met zwaar, afstompend of antiproductief werk. Of over het feit dat de drukke baasjes van The Economist leven naast mensen die al tijden verstoken van hoop op de bank zitten. Of over de vraag of verdere economische groei – op de huidige manier – nu wel zoveel goeds brengt.

We hebben wat stevigers nodig dan de vrijblijvende trendwatcherij van The Economist. Platform DSE zet zich al jaren in voor een dienstbare economie waarin mensen geprikkeld worden om zorgvuldig met elkaar en met de Aarde om te gaan. Een kortere werkweek met meer vrij besteedbare tijd helpt daarbij. Onze aanstaande campagne De Grote Transitie verbindt deze oplossing met andere actiepunten, zoals het belasten van vervuiling in plaats van arbeid, het regionaliseren van de economie en het sluiten van kringlopen, tot aan het anders meten van welvaart en het democratiseren van geldschepping. Wij hopen dat die onderwerpen in 2015 óók sterk gaan leven. Platform DSE zal daar zeker zijn steentje aan bijdragen.

Socrates

Socrates Schouten, coördinator Platform DSE