Basiscursus Eerlijke Economie Rotterdam

Deze cursus stond eerst voor begin 2012 aangekondigd maar moest wegens omstrandigheden uitgesteld worden . Start donderdag 1 maart 2012.  Overige data: 15 maart; 29 maart; 12 april; 26 april en 10 mei.  Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur in het Nivon-centrum.

Een cursus over een duurzame en solidaire weg uit de crises op basis van het plan ‘een fair & green deal’ van de brede alliantie voor een Fair & Green Deal.

Voor de cursus wordt een aantal gastsprekers uitgenodigd.

De zes bijeenkomsten van de cursus eerlijke economie:

1. Uitleg over het plan ‘Fair & Green Deal’, een urgentieprogramma. Over de energiecrisis en de klimaatcrisis, met de strijd tegen waterprivatisering in Bolivia als voorbeeld van de neoliberale verhoudingen. Inleider: Kees Hudig

2. De tweede bijeenkomst gaat over eerlijke mondiale verhoudingen, over de mondiale ecologische voetafdruk en ‘eerlijk meten’. (Voetafdruk campagne en MEV+, alternatieve indicatoren). Inleider: Lou Keune.

3. Cursusavond drie over de technische en juridische oplossingen voor bestaande problemen, en de grenzen van de mogelijkheden daarvan. Met Urgenda, Solidair, werkgroep Juridisch van Platform DSE. Inleider: nog niet bekend.

4. De vierde cursusavond gaat helemaal over economische hervormingen: belastingen, regulering, alternatieve geldsystemen, alternatief ondernemen (inclusief beleggen). Inleider en gastspreker is: Paul Metz .

5. Tijdens de op een na laatste cursusbijeenkomst gaat het over Rotterdam Fair & Green. Diverse Rotterdamse organisaties, die de principes van Fair & Green reeds in de praktijk brengen, worden uitgenodigd zich te presenteren. Cursisten gaan met de organisatie van hun keuze in gesprek en maken afspraken voor een werkbezoek of activiteit.

6. De laatste bijeenkomst gaat over ‘Zelf aan de slag’: Alle deelnemers bereiden een presentatie voor. Hierin combineren zij de inzichten die de cursus hen heeft opgeleverd met een plan van actie, individueel of in samenwerking met anderen. Ieder krijgt 2 minuten voor een mondelinge presentatie. Medecursisten en docenten geven feedback op de voorstellen.

Kosten € 55,= (voor Nivon-leden € 45,=). Als de kosten een bezwaar vormen voor deelname, dan kan in overleg reductie worden verleend. In de cursusprijs is inbegrepen het recent verschenen boek “Voor een duurzame en solidaire economie” van John Huige en Lou Keune.

Aanmelden graag per email

Nivon-centrum voor cultuur en natuur

Dirk Smitsstraat 76

3031 XE Rotterdam

088 099 0999

<mailto:info@nivonrotterdam.nl> info@nivonrotterdam.nl

http://www.nivonrotterdam.nl

ING-rekening 52 03 83 tnv Nivon Rotterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *